Portakal

PORTAKAL (CİTRUS AURANTİUM)
Portakal en sevilen kış meyvelerindendir. Bu meyvenin ana vatanı Çin’dir. 16. Asırda Portekizliler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Portakal adı da buradan gelmektedir. Zira Portekiz Avrupa’da ve İngilizce’de PORTUGAL olarak bilinir. Bize de bu portugal, portakal olarak olarak geçmiştir.

portakal ve portakalın faydaları

PORTAKALIN FAYDALARI
Portakal, şüphesiz ilaç değerinde bir meyvedir. Bol miktarda C vitamini (100 gramda 50 mg) A vitamini, B1 ve B2 vitaminleri ile P vitamini ihtiva eder. Diğer meyvelerde mevcut olan bütün aktif maddeler portakalda da bulunur. Kanı temizler. Sinirleri teskin eder. Hazmı kolaylaştırır. Uykusuzluğu giderir. Kış aylarında soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücudu koruyucu etkisi vardır. Portakalı posalı yemek tavsiye edilir fakat portakal suyu sıkılarak da içilebilir. Asitli bir meyve olduğundan aşırıya da kaçmamak gerekir. Fazla tüketimi, midesi hassas olan kişilerde mide yanması ve mide ekşimesi yapabilir.

100 gram portakalda 54 kalori vardır.

Sponsorlu Bağlantılar: